We kunnen het niet meer ontkennen. We hebben met z’n allen steeds vaker last van stress.Met stress is in principe niets mis, maar wel wanneer het langdurig aanhoudt. Je lichaam is dan niet goed meer in staat om te ontspannen, en dit kan leiden tot tal van verschillende klachten en aandoeningen.

Het goede nieuws is dat er vrij makkelijk iets te doen is aan stress. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen. Of beter gezegd, je moet jezelf de tijd gunnen.Yoga kan hier bij helpen.

Wat is stress eigenlijk?

Stress in een mechanisme wat in je lichaam zit ingebouwd om je uit levensbedreigende situaties te redden.

Wanneer je lichaam denkt dat het zich in een noodsituatie bevindt, schakelt het over op dit stress-systeem. Je spieren spannen zich aan. Je hartslag gaat omhoog. Je bloeddruk wordt hoger. En voor een korte periode kan je heel erg gefocust zijn. Kortom, je bent klaar voor actie. Oftewel, klaar om te vechten of te vluchten, of je leven te redden.

Heel nuttig toch? Zeker weten.

Wanneer je een korte periode stress ervaart en je lichaam daarna weer terugzakt naar de normale waarden, is hier niets mis mee. Dit is een hele gezonde reactie van je lichaam.Alleen hebben we te maken met ons eigen mensenbrein wat ons vaak een beetje in de weg zit als het gaat om stress. Het nieuwste gedeelte van je brein (de neocortex) stelt je in staat om te plannen, redeneren en na te denken over de toekomst.Leuk. Maar het zorgt er ook voor dat je je zorgen kunt maken over dingen die op dit moment helemaal niet aan het gebeuren zijn.

Wanneer je je zorgen maakt, activeer je vaak dit stress-systeem, oftewel het sympathische zenuwstelsel. Als je je nu heel vaak zorgen maakt, bijvoorbeeld door je werk, je gezondheid of je financiën, dan wordt die stress reactie constant getriggerd.

En je raadt het zelf al… Je hebt dan dus constant een hogere bloeddruk en hartslag, je ademhaling is hoger en sneller en je spieren zijn gespannen.

En om dingen nog een beetje erger te maken, geeft je lichaam minder energie aan processen zoals herstel, ontspanning en je spijsvertering. Langdurige stress ontregelt dus heel je lichaam en de balans.

Niet goed dus…

Als je merkt dat je hiermee te maken hebt kan Yoga een uitkomst bieden.

Yoga en stress

Yoga betekent letterlijk verbinden. Dit verbinden kun je op meerdere manieren interpreteren. Een van die manieren is het brengen van balans. Net zoals Yin en Yang. Of balans in het sympathische zenuwstelsel (actief) en het parasympathische zenuwstelsel (ontspanning en herstel).

Beide zijn belangrijk en heb je nodig. Hoe meer je uit balans raakt richting een van de twee kanten, hoe moeilijker het is om weer terug te schakelen naar de andere kant.

Dus hoe meer stress je ervaart, hoe moeilijker het is om weer tot ontspanning te komen.

Yoga en stress gaan goed samen, omdat Yoga zich onder andere richt op het vinden van balans. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

In yoga is er altijd een evenwicht tussen spanning en ontspanning. De asana uitvoeren, ademen terwijl je blijft staan, vraagt een gezonde spanning. Daarna volgt een ontspanning die weer gevolgd wordt door spanning. Op die manier verleg je je grenzen en verken je jezelf en wat je kan.

Net zoals in de natuur heb je een gezond evenwicht nodig tussen stress of spanning en ontspanning. Als je enkel ontspannen bent, zal je niet ver geraken in je leven. Soms heb je de stress nodig om je grenzen te verleggen, om uit je comfortzone te stappen en om vooruit te komen.

Yoga houdingen tegen stress

Yoga houdingen tegen stress richten zich op het activeren van het parasympathische zenuwstelsel.

Dit betekent vaak (niet altijd) dat ze iets minder inspannend zijn. Je hebt er vaak ietsje minder kracht voor nodig.

Ook het type houding is van belang. Zo is een diepe achteroverbuiging zoals Urdhva Dhanurasana bijvoorbeeld heel intens. Deze activeert dan ook meer het sympathische zenuwstelsel.

Vooroverbuigingen daarentegen, zijn juist ietsje meer kalmerend en ontspannend. Net als veel gedraaide houdingen.

Zo zijn er nog meer typen houdingen die allemaal een ander effect hebben op je lichaam en zenuwstelsel, en dus ook op hoe je je voelt. Door het doen van Yoga oefeningen, kun je dus beïnvloedden hoe je je voelt.

Nieuwbrief

* verplichte velden

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Meer informatie over ons privacybeleid.

Heidelberg Gardens gebruikt Mailchimp als platform voor marketing. Door op de registratieknop te klikken stemt u er mee in dat uw gegevens verzonden worden naar Mailchimp voor verwerking. Meer info